Menu
Home
Bibliografie Boeken
Bibliografie Toneel

Zoek Web Pages
De Knijpkat
de knijpkat

De Knijpkat


Kees Simhoffer beschrijft in zijn roman 'De Knijpkat' een man die enkele weken op zichzelf is aangewezen, omdat zijn vrouw in het ziekenhuis ligt voor een moeilijke bevalling en hun twee kinderen zolang bij de grootouders logeren. De man heeft nu de tijd om over zijn leven na te denken. Flitsen uit zijn jeugd en gebeurtenissen met zijn kinderen wisselen elkaar af en groeien stilaan uit tot keiharde analyses van de maatschappij waarin ze moeten op¬groeien, en gruwelijke fantasieën over hun toekomst en die van het kind dat nog niet geboren is en er misschien ook beter aan deed maar niet geboren te worden. In deze conceptie speelt het feitelijke gebeuren nauwelijks een rol, het boek is vooral de weergave van een hoofd, barstensvol onzekerheid.

En dat Simhoffer zijn verwarring meesterlijk vorm geeft, lag voor de hand na wat 'de kritiek' schreef over zijn verhalen:
"...bijna elke zin een wereld op zich... ieder die (zo) schrijft, kan daar jaloers op zijn..." Gerrit Krol in het Algemeen Handelsblad.
"...een verrassend goed schrijver... een cynicus van het zuiverste water..." Paul de Wispelaere in Het Vaderland.

Ander werk van Kees Simhoffer:
1965 Woorden van Aarde, gedichten.
1967 Een Been onder het Zand, verhalen.
1970/1971 toneelstukken voor G.L.T., toneelwerkgroep Proloog en de Haagse Comedie.