Menu
Home
Bibliografie Boeken
Bibliografie Toneel

Zoek Web Pages
De Venus van Molenhof
De Venus van Molenhof

De Venus van Molenhof


De verhalen in de Venus van Molenhof spelen zich alle af in Maastricht. Elk van de verhalen is een wandeling die de lezer met het boek in de hand kan nalopen, al zal hij daarbij soms van de toeristische routes moeten afwijken. De jaarlijkse stadsprocessie en de carnavalsoptocht zijn Maastrichtse wandelingen bij uitstek, al heeft de schrijver die in de verhalen: 'De processie' en de 'Venus van Molenhof' wel van hun folkloristische versierselen ontdaan. De processie loopt in het honderd en de carnavalsoptocht eindigt als een rouwstoet.
In het driedelige verhaal 'De Poppendokter' wordt de oudste stad van Nederland tot een doolhof van godsdienstwaan, want de kerkklokken hebben al die eeuwen niet voor iedereen geluid, wat in het korte verhaal 'De ladder van Jacob Hameleers' ontroerend duidelijk wordt, evenals in het verhaal 'Kwartetten' dat de dood van een junk beschrijft en de lezer de achterkant van het roomse Maastricht laat zien.

Kees Simhoffer (1934), maakte naam met romans als De knijpkat, Een geile gifkikker en Verboden te denken. Daar naast schreef hij diverse verhalenbundels en toneelstukken.

Over zijn laatste roman De apotheek van Hippocrates schreef Hans Rooseboom in De Stem: ' ... het boek ontpopt zich als een voortvarend geschreven relaas, vol sprankelende dialogen en verrassende gebeurtenissen. En vooral vol menselijke wijsheid.'