Menu
Home
Bibliografie Boeken
Bibliografie Toneel

Zoek Web Pages
De apotheek van Hippocrates
De apotheek van Hippocrates

De apotheek van Hippocrates


Kees Simhoffer (Den Haag, 1934) maakte naam met romans als De Knijpkat, Een Geile Gifkikker en Verboden te Denken.
Tevens publiceerde hij de verhalenbundels Een. Been onder het Zand, Vermomd als Treurwilg en De Dood van een Indiaan en schreef hij dramatisch werk voor onder andere de gezelschappen Proloog en De Nieuwe Komedie.

In een kleine, afgelegen psychiatrische kliniek, waar de staf zich uitsluitend verlaat op injectienaald, medicijnkast, isoleercel en spanlaken, treedt in de jaren na de Tweede Wereldoorlog Jannie van Poelgeest als hulpverpleegster in dienst. De goedhartige Jannie, die een ellendige jeugd achter zich heeft, benadert de verpleegden niet als patiënt maar als mens.
De bewoners van de kliniek worden in hun waarde gelaten, hun vaak bijzondere talenten worden gestimuleerd, de genezende kracht van literatuur, beeldende kunst en muziek wordt optimaal benut. Een idylle bloeit op, maar zal deze bestand zijn tegen een botsing met de harde werkelijkheid buiten de kliniek?
De apotheek van Hippocrates is een satire op de geestelijke gezondheidszorg in de zestiger jaren en vooral op de samenleving waarvan zij een kenmerkend uitvloeisel is.

'...een bondigheid en helderheid waar heel veel schrijvers hun leven lang niet aan toekomen (...) bijna elke zin een wereld op zich (...) ieder die schrijft kan daar jaloers op zijn...’
Gerrit Krol over een Been onder het Zand